Ett flow som bryter flödet

Idag har, som bekant, SVT Flow premiär. Jag har tidigare skrivit om satsningen som jag då ifrågasatte och fortfarande gör såhär efter att den har sett dagens ljus. SVT:s egna FAQ för tjänsten gör inte saken bättre och det visar bara att man är fel ute när det gäller det digitala tittandet.

När tjänsten startas kommer man direkt in i ett flöde av program. Det är menat att likna den traditionella tv-upplevelsen genom att ha en tablå, men jag är tveksam till om detta faktiskt uppskattas av den yngre målgrupp som SVT Flow verkar ha. Samtidigt innebär inte tablå-tv att man bara sätter igång något. Oftast zappar man eller hittar något i tablån som man känner är okej att titta på, för det finns inget annat. Den möjligheten och valbarheten finns inte i tjänsten och därför fallerar tablåtänket, i alla fall för mig.

Själv hade jag uppskattat om man kunde påverka tablåerna själv, kanske i stil med Omni där man skulle kunna välja att få fler dokumentärer men färre sportbetonade program. Samtidigt är det en fin linje som man ska balansera på. Det fina med tablå-tv är ju att man ibland ser ett program som man inte alls hade valt själv, men man zappade förbi det och det verkade intressant i stunden. Men internet är ett mycket mer aktivt medium där användarna är vana vid att ta egna beslut kring vad det är man ska lägga sin tid på. För att Flow ska kunna utvecklas måste fördelarna med både det tv- och internetbaserade tittandet förvaltas och utvecklas.

Men det största problemet för mig är att tjänsten inte är en utveckling av SVT Play. SVT själva skriver att Play främst är ett sätt att hämta igen det man missat när det sändes på tv och att Flow istället serverar förslag. Varför kan inte den möjligheten finnas i Play? Själv tittar jag inte på traditionell tv och Play för mig fungerar ungefär på samma sätt som HBO Nordic, där jag går in för att följa en viss serie men ofta stannar kvar för att se vad det finns för andra roliga program. Men jag går även in på Play bara för att upptäcka dokumentärer och andra samhällsprogram. Många i min bekantskapskrets (inkluderat mina föräldrar) använder tjänsten på liknande sätt. Jag tror därför att många hade uppskattat om Flow var en utveckling av Play och inte ett helt nytt koncept, som i det stora hela är samma tjänst som de redan har.

Jag förstår varför man gör den här satsningen. Själv tycker jag att det blir för många val som ska göras när jag går in på exempelvis Netflix eller SVT Play med lusten att bara titta på något. Forskning visar också att för mycket interaktivitet på webbsidor gör att man väljer bort dessa. Men, tjänsten känns inte genomtänkt och det är små missar som gör att helhetsintrycket inte känns särskilt fräscht och innovativt. Det blir helt enkelt inte ett flöde, som de vill uppnå, utan ett hoppande mellan de olika tjänsterna som SVT tillhandahåller. Jag hoppas att de utvecklar tjänsten och lägger den under SVT Play så att jag slipper ha ännu en kanal att hålla koll på.

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>