SVT:s nya flöde

Idag gick SVT ut med nyheten att de lanserar en ny webbtv-tjänst i april vid namn SVT Flow. Det ska bli en slags hybrid mellan on-demand och tablå, vilket betyder att man möts av en spellista som rullar program i sedvanlig ordning men man har också möjligheten att bryta sig loss från detta utvalda flöde och välja vad man själv vill titta på. Ärligt talat så vet jag inte riktigt vad jag ska tycka om den här satsningen.

Först och främst måste jag säga bra jobbat till SVT. Även om Kanal 5 Play redan har en liknande satsning ute (och haft det ett tag) känns det bra att public service ändå försöker att komma närmare sin publik. Jag har ju tidigare propagerat för att tablå-tv alltid kommer att finnas kvar eftersom tablålagda program fyller en social funktion och det är också skönt att titta på TV lite mer tillbakalutat och låta någon annan få välja. Personligen kan jag sitta i en, två timmar på Netflix utan att hitta en film jag vill se då det blir svårt att välja när det finns ett sådant stort utbud. Jag gillar också att man har valt att skapa program som produceras enbart för den här tjänsten.

Men jag ställer mig tveksam till det ändå. SVT själva skriver att vårt sätt att titta på TV har förändrats. Varför utvecklar man inte tjänsten som TV är och utför? Just nu för man ju bara över tablån till webben och starta en ny kanal. Och, som även TVdags undrar, varför ligger inte den här funktionen under varumärket SVT Play? Det känns som att man så desperat försöker att fånga den yngre publiken och samtidigt hänga med i utvecklingen att man inte riktigt tänker efter vad som är bra för den som faktiskt tittar. Det finns inget mervärde i att det finns Play, Öppet arkiv och Flow på tre olika sidor. Dessutom kan jag tänka mig att det blir svårt för en äldre, mindre internetvan generation att försöka hålla isär de olika tjänsterna.

Det som ändå tänder ett hopp inom mig är att SVT är tydliga med att Flow ses som en försöksverksamhet och att de därför successivt kommer att utveckla den. Det ska bli spännande att se när tjänsten lanseras och hur den kommer att utvecklas.

Vad tycker du om SVT Flow? Tycker du att SVT borde utvecklat Play på något annat sätt, och i så fall hur?

3 comments

  1. Melissa

    Jag förstår inte riktigt hur det ska fungera. Jag skulle absolut vilja ha SVTplay och Öppet arkiv i ett. Jag saknar Öppet arkiv i appen tex. Sedan skulle jag vilja att program som det pratas om mycket inom sociala medier skulle hamna i en speciell flik. Jag hittar ofta tv-program jag vill se efter tips i sociala medier.

  2. Jonas

    Jag tycker också det känns som ett märkligt initiativ. SVT Flow = SVT Play med en spellista av redaktionen? Varför inte bara bygga in stöd för spellistor i SVT Play, de hade kunnat ha en “SVT Play idag” som ja, bara “flödar ut” programmen om det nu är detta de söker.

    Nu startar man på ny kula istället, Flow har ju knappt något material i jämförelse. Bara för spellistor och ett flöde?

  3. Pingback: Ett flow som bryter flödet | @memkarolina

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>